E emisiune la tv cu presedintele colegiului MV despre sacrificare animalelor. Taranul roman se pare ca nu e asa de multumit de faptul ca nu mai poate sa vanda porcul lui din batatura daca nu il sacrifica la abator.
Discutia: Noua legislatie europeana pentru sacrificarea animalelor din forumul Ce se mai aude? (Forumul veterinarilor Vetforum.ro ): Interesant. De citit. Material in engleza....
Interesant. De citit.
Material in engleza.
E emisiune la tv cu presedintele colegiului MV despre sacrificare animalelor. Taranul roman se pare ca nu e asa de multumit de faptul ca nu mai poate sa vanda porcul lui din batatura daca nu il sacrifica la abator.
Nu stiu cat de mult ai petrecut vacantele la tara, dar din cate am petrecut eu, inteleg taranii din toata inima: una e sa tai vaca acasa si sa trimiti cateva bucatele de carne la un veterinar ca sa zica daca st bune sau nu, si alta e sa tai animalul la cucuietii din vale, unde, pe lg transportul animalului mai trebuie sa mai platesti si manopera, sa iti asumi riscul, inutil de altfel, de a pierde cava parti importante din animal pt ca se altereaza pana ajung inapoi acasa... sa nu mai vorbesc de hartogaraie samd...
Macelarul din sat poate fi platit si cu o halca buna de carne, sau niste vin, tuica, sau un cartus de tigari... la abator iesi mult mai scump, si cu toate inconvenientele... pe lg asta, animalele ucise prin electrocutare... am mancat de paste... nu au carnea de aceeasi calitate ca cele sacrificate in batatura cu clasicul cutit (btw, bunicul obisnuia sa si imbete porcii... nu cu cine stie ce cantitate de alcool, ca sa nu vb de calitatea lui, dar carnea de la porcii astia era mai frageda si mai dulce... ca se zbateau mai putin la taiere si mureau mai putin incordati ^^)
Si apoi, eu inca n-am inteles ce vor iubitorii de animale (si eu st prientre ei, dar aici nu am inteles inca tot) ce mai conteaza cum moare animalul... la urma urmei, tot moare... si-l mai doare tare in varful cozii ca a murit repede sau a avut timp sa-si aminteasca si laptele de la supt de la mama (asta daca nu e vitel hranit cu colostru artificial... uhh... orele de nutritie st asa terorizante... T_T)
Exista oameni ingrijorati de chinuiala animalului inainte de cutit. Si e de inteles avand in vedere ca ai alternative unele foarte bio (imbatatul).
Poate chiar sa fie o alternativa la asomarea cu gunul mortii de se vorbeste.
Ar fi bine... desi la cat egoism se apeleaza cand e vorba de animale (colostrul artificial din nou), cred ca numai in fermele mici s-ar practica... Decat sa bazaie atata la tarani, mai bine s-ar uita la marii producatori de lactate, preparate din carnuri si alte asemenea: aia au probleme. Uhh... carnea elecrocutata chiar are textura de cadavru >_<
kitsune ... ce an esti???
Ce rost au cele cateva bucati de carne de vaca pe care le duce taranul la veterinar???
anul II... eu stiu ca se duc at cand taranii vor sa vanda, ca ultima data cand am verificat aveau nevoie de aprobare cum ca e carne 'sanatoasa' ca sa vanda...
Asta este un forum profesional....sau ma rog...asa se presupune.
Ce dracu analize putea sa faca veterinaru' ala din satu lu' tactu'mare la carnea de vaca...pentru a vedea daca e sanatoasa???
Am citit tot ce ai scris pe aici....si daca tu reprezinti generatia viitoare de veterinari ... eu unul ma ingrijorez profund. Si deja incepe sa-mi fie jena!
chiar asa,ai mare dreptate Vet...si eu sunt tot anul 2 si imi este la fel de jena de aberatiile pe care le aud in jurul meu.Tindeam sa cred ca suntem ultima generatie de oameni cat de cat normali dar vad ca ma insel.....peste tot numai pokemoni![]()
Oh, multumesc pentru tot :roll: (stii ca puteai sa spui toate astea si in alt mod decat le-ai pus. nu? nu conteaza...)
Da, stiu ca nu se face mare lucru cu chestia asta, dar se practica in unele zone... taranul stie exact ce parte a animalului e de interes pt veterinar si se conformeaza. Si ce, ai impresia ca la abator au kituri pentru analiza amanuntita a carnii fiecarui animal in parte? Stiti si voi foarte bine ca nu e cazul... (ca sa nu spun ca si daca ar avea nu stiu cati le-ar folosi... talking about romania that is...).
Pe langa asta... insist sa nu se asocieze orice imagine anime cu pokemon, deasemenea sa nu-mi fie pusa la indoiala capacitatea de a rationa pe motive de genul asta. Sunt capabila sa inteleg atunci cand gresesc si sa-mi accept statutul ignoranta atunci cand e cazul (chiar si acum). Dar astept ca asta sa se bazeze pe fapte concrete legate strict de subiectul discutat, si nu de particularitati subiective. Faptul ca cineva se uita la un anumit gen de filme, sau asculta un anumit gen de muzica, sau se poarta intr-un anume fel, nu are legatura cu viata profesionala.
In concluzie: astept sa mi se spuna cu ce anume am gresit, si ce s-ar sugera sa fac sa rezolv problema... sau let me handle this, voi ramaneti la a-mi spune cu ce am gresit.
Discriminari gen 'pokemon', sau exprimari neacademice gasesc pe toate drumurile. Daca aveti ce ma invata, astept.
Back ontopic: pe la voi cum se face cand se taie un animal in curte si vrea cineva sa-l vanda? (ca poate, neh, eram prea mica sa-mi amintesc bine sau nu mi s-a explicat asa cum ati face voi... n-am mai avut ocazia sa particip la sacrificari de genul asta de mult)
OFFFFF .....
Tanti, uite cum sta treaba .... idiotul ala de tzaran se duce la idiotul ala de veterinar cu o bucata de carne de PORC (asta este un animal cu 4 picioare si o coada, care se mananca de Craciun), in nici un caz cu carne de vaca (asta e un animal tot cu 4 picioare, care face MUUUU). Si de ce oare se duce el la veterinar??? Ca sa-i spuna daca are sau nu trichineloza!!!!
Ce te face sa crezi ca in abator ar trebui facuta analiza ptr carne?????? Animalul ala ajunge la abator insotit de un certificat sanitar veterinar care atesta faptul ca este clinic sanatos. Dupa sacrificare, sunt controlate organele pentru depistarea diferitelor afectiuni si in functie de acest examen se trece mai departe (procesare / confiscare / denaturare).
Si daca totusi tzaranul tau se ducea cu o bucata de carne de vita la veterinar....o facea pentru altceva, nu pentru analize. Era o atentie ptr. domnu doctor, care o analiza direct pe gratar, sau in tigaie.
In concluzie, la ora actuala , tu nu ai voie sa sacrifici vaca la tine in curte, iar eu tre sa fiu tampit sa-mi pun parafa pe un certificat sanitar veterinar care sa-ti permita tie sa o comercializezi la coltz de strada.
Porcul , poti sa-l tai tu in curtea ta si sa-l mananci tu cu neamu tau' , asta intra la sacrificare rituala, dar , din nou, nu ai voie sa-l vinzi carcasa. A... si daca vrei, dupa ce-l tai , inainte sa-i faci pomana, recoltezi si tu cateva bucatele dintre coaste, ceva din pilierii diafragmatici si te duci la un veterinar sa se vada daca are sau nu "buba" .
okay, chill... I just said what I've seen...maybe it was it.
In mare insa n-am gresit cu mult, asa ca hai sa terminam cu asta. Si era vaca, I remember at least that right... si poate a fost un soi de mita, la urma urmei se practica... veterinarul stia ca e animalul sanatos (desi de fapt nu era complet, dar ce avea nu afecta decat productia de lapte) samd...
I never said I know much, so don't bite much, please.