e doar subnutrit sau are si alte probleme de sanatate?Publicat initial de Roxana
paraziti interni diferite insuficiente etc?
Discutia: furajare la cal din forumul Cai (Forumul veterinarilor Vetforum.ro ): Am si eu o intrebare: cu ce ar trebui hranit un cal de 24 ani, subnutrit? care ar fi ...
Am si eu o intrebare: cu ce ar trebui hranit un cal de 24 ani, subnutrit? care ar fi cele mai bune nutreturi si in ce cantitati ar trebui administrate pentru a-l aduce la greutatea normala?
e doar subnutrit sau are si alte probleme de sanatate?Publicat initial de Roxana
paraziti interni diferite insuficiente etc?
In primul rand ar trebui sa va ocupati de deparazitre(Interna /externa)dupa care va sfatuiesc sa faceti o analiza a sangelui... pasul 2 poate o prealabila vitaminizare..iar 3 ,fanurile de buna calitate ,lucerna la discretie,iar in ceea ce priveste administrarea de concentrate se face in functie de greutate dupa anumite retete de care cred ca va pot face rost...de la domnu profesor de nutritie animala :wink:Publicat initial de Roxana
calul este perfect sanatos, nu are alte probleme de sanatate! singura lui problema este ca a fost infometat. Mi-ai spus ca pot sa-i dau fan de lucerna la discretie, insa nu exista posibilitatea ca o cantitate mare de hrana sa ii provoace colici? Oricum, mersi mult de ajutor!
atentie cu lucerna la discretie !!
poate crea o multime de probleme de digestibilitate .t-ias recomanda suculente ca suntem in perioada de iarna morcov furajer in special si un amestec de ovaz orz porumb si soia ca furaj concentrat.de aseamenea desi pare anormal o masa de paie de ovaz poate face mult bine![]()
Ovazul trebuie inmuiat in apa? Sau orzul?
de preferat ar fi sa le umezeste pe amnadoua tinand cont ca e un cal batran de 24 de ani ,daca nu poti sa la dai prin moara
da nu prea e recomandabil la monogastrice
OK! Mersi mult!
draga roxana
ai spus ca ai un cal de 24 de ani?
e putin cam in varsta, dar in sfarsit
cel mai batran cal pe care l-am vazut a fost de 32 de ani
in primul rand la o asa varsta , modul de furajare, tipul de furaj depinde si de starea de sanatate a acestuia.
esti sigura ca nu are si probleme dentare?
de unde stii ca nu este si endoparazitat(paraziti interni) ce determina malabsorbtie intestinla, astfel incat animalul slabeste.
la varsta lui , un cal ajuns intr-o stare de slabire avansata este foarte greu sa revina la starea initiala.
dar trebuie totusi incercat.
exista o nutritie diferentiata in functie de sezon.sunt furaje comune care se dau indiferent de sezon, apoi furaje specifice sezonului plus suplimente nutritive.
iti pot da mai multe detalii
taulescumarian @ yahoo.com
Nu e recomandabil sa treci adresa de mail in clar pentru ca e citita de robotii de spam. Apoi primesti mailuri de la te miri cine.
Am modificat eu cu spatii. Mai bine activezi din profil de la preferinte / privacy choices / Afiseaza intotdeauna adresa mea de email si selecteazi DA.
Asa poti primi mail doar de la cei inscrisi pe forum. :wink:
pei, ar avea nevoie de o portie dubla de fan decta un cal normal......de asemenea, alimentatia trebuie sa contina si morcovi si mere, destul de importante pentru sanatatea unui cal batran si am auzit ca se dau si napi :wink:
cerealele de asemenea sunt importante...........cel mia bine, cinsulta sfatul unui medic veterniar sau al unui cunoscator :wink:
Spune-i si care cereale....ca daca se apuca sa-i dea porumb cu galeata.....Publicat initial de eyes_cute
Ãla nou de toamnã :lol: ca sã-l stringã ghetele !
PS Are efect hreanul cu zahãr in afecþiuni respiratorii la cal? Am auzit cã unii il dau periodic in hranã ca antihelmintic !?