La noi medicul este chemat doar cand apar neregularitati ce impiedica buna desfasurare a prehensiunii si masticatiei. Asta ar mai trebui....sa cautam periodic fiecare cal in gura![]()
Discutia: se pilesc.... din forumul Cai (Forumul veterinarilor Vetforum.ro ): la noi se pilesc dintii cailor?pt ca eu am facut asta muuult timp cat am fost in olanda si ...
la noi se pilesc dintii cailor?pt ca eu am facut asta muuult timp cat am fost in olanda si mi se pare interesant numai ca nu am auzit pe nimeni aici facand asa ceva.daca da exista un interval de timp sau pur si simplu vine medicu' baga mana in gura calului si constata ca trebuie facuta treaba asta?!?
La noi medicul este chemat doar cand apar neregularitati ce impiedica buna desfasurare a prehensiunii si masticatiei. Asta ar mai trebui....sa cautam periodic fiecare cal in gura![]()
nu stiu de ce zici asta pt ca mie mi se pare destul de normal ....evident dupa ce am vazut asta intr-o tara mai dezvoltata decat noi....Publicat initial de Vet
In Belgia se verifica de fiecare data cind vine veterinarul, dar cred ca depinde mai ales de nutritia lor (granule concentrate sau nu), deci nu poate fi exact prevazut, dar devine mai frecvent la cei care manaca concentrate.
ca sa iti raspund la intrebare, da, se pilesc, exista, insa de obicei, caii care au anumite probleme de dentitie( cate un colt rupt, sau o masea prea proeminenta) poate deranja sau chiar rani calul atunci cand mananca, dar nu sunt prea des cazuri :wink:
Pentru Domnul vet. Am urmarit toate reactiile tale ai mentalitate de tehnician comunist sper sa nu fi medic veterinar.
Exista si carti , Equine Dentistry.
Bai gloaba neagra, ma bucura faptul ca in primele tale 2 postari pe acest forum ai simtit nevoia sa ma musti de partea dorsala. Te simþi inferior? Mai musca o data, nu ma deranjaza.
Grea si frumoasa este facultatea de medicina veterinara, insa personajele care ies de acolo, dupa 6 ani au acractere ascutite si un simt al egoismului deosebit de marit. Adevarul e ca din facultate nu prea iesi un bun practician ci cu un cap mare de informatii...apoi vine practica, primul animal mort de boala sau malpraxis, mustrarile, analize si analize( de ce-cum-ce sa fac)...apare usor idea de prognostic rezervat pentru orice caz( si chiar pt. un rujet banal), ca dupa ani sa zici..sunt expert si acum pot fi sigur si prognosticul este favorabil....dar uneori e tarziu..vine pensionarea...
Adevarul este ca invatam toata viata...si la noi se practica invatarea din greseala fiecaruia..
Sa revenim la oile noastre...pilirea dintilor la cai
Indicatii: ori de cate ori apar neregularitati ale tablei dentare, ocazionata de diverse boli( gingivite, fluoroza, decalcifieri) sau de furajare( furaje prea tari) sau prea moi( fanurile)
De obicei caii din zona de ses"sevesc " des coceni iar acest lucru duce la aparitia de erodari masive pe o latura a molarilor, aparand crestele. La cei care servesc numai fanuri sau furaje moi arare si cresterea inegala a dintilor( mai rar observabil la varste tiner-4-5 ani).
Pilirea( Rabotajul) se face in tara noastra cel mai des cu pila de rabotaj. De preferinta calul se trankilizeaza usor( Trankilrom1 ml/100kg) se poate tranti in decubit. Se deschide gura cu un speculum bucal si se face rabotarea..pana cand tabla dentara nu mai are neregularitati.
Era sa uit...foarte des neregularitatile, mai ales crestele dentare, determina muscarea limbii sau a partii interne a obrajilor, cu simptomatologia asociata.
Rabotajul se face de minim 1 data pe an in zona de munte..la ses cred ca mai rar.
Spor la rabotat
In 99% din cazuri pilirea dintilor se efectueaza pe calul in picioare.Tranchilizat ideal cu o combinatie de trankilizant si analgezice.
In nici un caz nu se tranteste un cal cu doza de 1ml /100kg acepromazina este substanta de baza de la Trankilrom.
exista un set complet de pile cu lungimi si forme diferitesau dupa posibilitati masina electrica de pilit dinti si un speculum bucal adevarat nu cel rusesc pe care l-am vazut in facultate.