Discutia: insuficienta cardiaca la bovina din forumul Vaci (Forumul veterinarilor Vetforum.ro ): zilele astea am intervenit la un caz,foarte rar dupa parerea mea si care cu ajutorul unui coleg am ajuns ...
zilele astea am intervenit la un caz,foarte rar dupa parerea mea si care cu ajutorul unui coleg am ajuns la acest diagnostic implacabil.
e vorba de o vaca de 500 kg, 35 l de lapte fatata de 2 sapt, travaliu greoi.
sunt chemat dimineata vaca fiind gasita in decubit , nu mai mananca si scrasnea din dinti"bruxism", recunosc ca ma grabesc si o cataloghez drept o hipocalcemie si institui terapia adecvata, cu toate ca semnele de jugulare turgescente, trebuia sa mi traga semne de intrebare, plus jetajul spumos ,dupa trat nici un rezultat chiar repet trat pt hipoclcemie,seara, temperatura fiind in limite normale ,a 2 a zi situatia se inrautateste, intervenind si respiratia ortopneica , ceea ce ma face sa mi chem colegul care stabileste diagn de insuf cardiaca, animalul fiind sacrificat,
la necropsie intradevar edem pulmonar pe 2/3 din pulmoni iar cordul avea miocardul hipotrofiat,
ajung la concluzia ca exploatarea la capacitate maxima a vacii de lapte , nu putea sa duca decat ea la aparitia insuf cardiace,pana la necropsiei ne gandeam ca putea sa fie si o reticulopericardita .