+ Raspundeti subiectului
1 la 24 din 24 m.
Like Tree2Multumiri
  • 1 Post By Magua
  • 1 Post By andy_savescu

Retentia placentarã

Discutia: Retentia placentarã din forumul Vaci (Forumul veterinarilor Vetforum.ro ): Empiric se introducea dupã extragerea placentei zahãr tos ! Am incercat de curiozitate ºi eu dar sub antibioterapie pe ...

Retentia placentarã

Empiric se introducea dupã extragerea placentei zahãr tos ! Am incercat de curiozitate ºi eu dar sub antibioterapie pe cale generalã (oxitet. retard) n-a fost rãu dar din douã cazuri nu pot trage concluzii (am fãcut dulceaþã dar n-am gustat-o :lol: :shock: ) A mai incercat cineva?

2. .
    Eu nu am incercat cu zahar....dar daca zici ca merge...nu mai cumpar bujiuri.
    Eu bag 4-5 bujiuri si un ~ 50 cp. oxifuran.

4. .
    Sange + zahar ---poate sa iasa un mediu bun de cultura!

6. .
    dacã e zahãr suficient iese dulceaþã sau sirop :lol:

8. .

despre retentia placentara

Retentia placentara este o problema mai ales in ferme, si o spun din proprie experienta. Care ar fi masurile de luat:
    1) verificare in antecedenta a existentei unor boli care ar putea interfera cu retentia( ex endometritele, chiar si rinotraheita infectioasa bovina)
    2) respectarea etapelor fatarii. La inceput eram tentat sa ajut vaca parturienta sa desavarseasca actul parturitiei cat mai rapid. Ei se pare ca prin contractia miometrala, presa abdominala, in fine toate eforturile de fatare cat si eliminarile masive de ocitocina, duc la efecte bune asupra invelitorilor fetale. Idea ar fi sa ajutam vaca sa fete numai cand este necesar( volum fetal in exces, insuficienta fortelor de fatare, etc)

Ca tratamente postpartum:

Cei de la Intervet au recomandat administrarea de PG2alfa in doze uzuale timp de 4-5-6 zile

Chiar si o doza unica de 2,5ml PG2alfa are efect destul de bun.

Cele doua metode au fost testate...efectul a fost similar ca si in cazul unei singure doze.

Metoda americana..interesanta dar laborioasa. Se face un amestec de 500ml ser fiziologic, 7-12g oxitetraciclina, amestec care se introduce cu un furtun intre placenta, invelitori si peretele uterin. Metoda este folosita cu succes.

Cea mai uzuala este desigur ocitocina, in doze uzuale

Intre retentie si acidoza ruminala se pare ca exista o mare legatura..deci merita vazuta eventuala legatura.

10. .
    O alta varianta in caz de retentie placentara este un tratament initial cu enzime proteolitice(Nekroveyxim) urmat apoi de administrare de ocitocina ce favorizeaza prin contractii eliminarea placentei si apoi involutia uterina

12. .
    Bine ai venit Dr Florin pe vetforum! :wink:
    Admin vetforum.ro

14. .
    0 imediat dupa fatare , administrare de 5 ml ocitocina si 2 ml de pg
    1 daca vaca nu-si elimina placenta in 12 ore , trei zile consecutiv ocitocina 5 ml, pg 2 ml
    2 daca nu si-a eliminat placenta, la 5 zile introducere de pesarii

Ps nu se introduce mana pentru scoaterea placentei sub nici o forma

16. .
    Salut Adi,dar pesariile nu le introduci tot cu mina si de preferat cit mai adinc?

18. .
    ar fi bine ca sa dea sfaturi doar cei ce au"rezolvat" macar 5 retentii macar ca sa nu creem
    in fine eu unu am preluat urmatoarea skema si merge destul de bine:
    1.daca esteo pozitie eutocica fara exces de volum si dilatare normala inoculez 50-50 ui de ocitocina
    2.dupa parturitie la aproximativ 5-20 min 1 doza de proliz(din considerente financiare)
    3.daca dupa 12 ore(pt domnul adi mv)se considera intrare in sfera patologicului si trebuie actionat:
    3.1 se poate face anestezie epidurala (4 ml procaina 2%) se toaleteaza riguros si se procedeaza la extragerea plcacentei-eu unul procedez prin rasucire si decarunculare
    3.2 in principiu se poate merge pe antibioterapie retard general iar local inroduc 8-10 pesarii si drojdie de bere-2-3 mingiute din 2 in 2 zile pana la inchiderea cervixului ,daca nu se mai permite introducerea pesariilor nici macar cu degetul se introduce cu pipeta tratamentul clasic in endometrita
    3.3-o idee noua cred si cu bune explicatii teeoretice este inocularea sc de borogluconat de calciu (200-300 ml) odata cu declansarea fatarii--ajuta si la retentie dar si parturitia
    3.4-eu continui tratamentul pana la clarificarea secretiilor :wink:
    SUCCES

20. .

Retentia placentara

Nu vreau sa dau sfaturi desi am ceva experienta.Vreau sa va spun ca nu toate retentiile placentare au acelasi grad de dificultate si de aceea ficare caz trebuie evaluat separat.De asemeni in abordarea tipului de tratament f.important este si numarul animalelor de aceiasi categorie din exploatatie si densitatea acestora in adapost.In conditiile cand numarul posibil al retentiilor este mare trebuie avut in vedere si considerentul economic. Daca doua sau mai multe cazuri au aceiasi etiologie trebuie instituit un tratament specific etiologiei comune.Trebuie evaluat si riscul folosirii unui anumit antibiotic o perioada mai indelungata de timp.
    Personal folosesc cloprostenolul in doze de 2 ml/zi timp de 3-4 zile dupa care rezolv cazurile care nu au cedat,manual sub protectia manusilor si a unui antibiotic cu spectru larg,de preferat din grupa macrolidelor.
    Febra se urmareste zilnic,la aparitia ei se scurteaza perioada de asteptare si se dezancoreaza placenta manual.Tratamentul in acest caz va fi atat local cat si pe cale generala cu un antibiotic rezultat din antibiograma si va fi dus pana la scaderea completa a febrei si daca este posibil inca 2-3 zile.Va doresc succes! :lol:

22. .

Re: Retentia placentara

Citat Publicat initial de Bobi
    Personal folosesc cloprostenolul in doze de 2 ml/zi timp de 3-4 zile dupa care rezolv cazurile care nu au cedat,manual sub protectia manusilor si a unui antibiotic cu spectru larg,de preferat din grupa macrolidelor.
    Febra se urmareste zilnic,la aparitia ei se scurteaza perioada de asteptare si se dezancoreaza placenta manual.Tratamentul in acest caz va fi atat local cat si pe cale generala cu un antibiotic rezultat din antibiograma si va fi dus pana la scaderea completa a febrei si daca este posibil inca 2-3 zile.Va doresc succes! :lol:
    Dupa 3-4 zile? Pai nu se inchide cervixul, mai poti sa bagi mana? De cate ori am remediat o retentie placentara dupa mai mult de 48 ore, aproape ca nu mai puteam sa dezancorez carunculii. Nu mai aveam de ce sa apuc ca se macerase toata placenta.
    Personal as prefera o metoda cu tratament local inainte, daca ar fi sa astept 3-4 zile.
    Cat despre antibiograma....suna bine in teorie, dar e gata dupa o saptamana. Pana atunci....succes!

24. .
    In primele 5 zile postpartum efectul pgf2alfa administrate parenteral e... placebo! E buna la impresia artistica si la nota de plata, dar tot antibioticele, sub forme de bujiuri sau solutii (vezi Robertson) raman de baza in tratamentul retentiei. Putem intra cu pg din ziua a 7-a, si repetat la 11-14 zile si atunci sigur am lizat tesutul luteal.
    Preventiv, recomand ocitocina 40-50 ui imediat postpartum.

La cat mai putine!

26. .
    nu stiu altii cum sunt dar eu cand aud de ocitocina ????
    din umila experienta va incurca decat sa va ajute in cazul unei retentii>
    prostaglandina chiar are efect si se poate administra in momentul declansarii travaliului apoi la 11 zile incercati.
    efect placebo la vaci cu deficiente de management al vacii in repaus mamar1

28. .
    antibiotice cu cat mai putin cu atat mai bine :oops:

30. .
    daca se remediaza cu ajutorul manusilor si interventiei directe.....eu ash prefera un antibiotic cu spectru larg ......4-5 pasari si un cub drojdie de bere direct in uter plasat apoi 5-8ml ocitocina, dp caz, I.M , iar in cele mai multe 80-90 % da rezultate ...cel putin mie mi a dat ...

32. .
    asta i si reteta mea, dar de ce si ab cu spectru larg sa ridici costul?! sa astepti eliminarea ab prin lapte inca vreo 2 sapt ,nu vad rostul!

34. .

Prostaglandina

Citat Publicat initial de farcau View Post
    nu stiu altii cum sunt dar eu cand aud de ocitocina ????
    din umila experienta va incurca decat sa va ajute in cazul unei retentii>
    prostaglandina chiar are efect si se poate administra in momentul declansarii travaliului apoi la 11 zile incercati.
    efect placebo la vaci cu deficiente de management al vacii in repaus mamar1
    Prostaglandinele se gasesc, oricum, in cantitati mult mai mari in organismul vacilor dupa fatare, de aceea raman la parerea ca interventia externa cu pgf2 de sinteza nu e necesara.
    Obiectivul major in tratamentul retentiei este evitarearea, pe cat posibil, a poluarii "suplimentare" cu germeni in a continutului intrauterin; acest lucru se poate obtine cu administrarea de solutii antibiotice cu ajutorul pipetelor si toaleta severa a regiunii perivulvare.
    Cat despre timpii de asteptare, pentru antibioterapie generala, acum exista si ceftiofur la preturi accesibile, penstrepul are 2-3 zile TA, in functie de producator, perioada care oricum se suprapune cu cea colostrala.

36. .
    perfect ,magua cu timpul de asteptare, dar cand au de penstrep,.....sau poate propriearul vrea sa faca o corasla la tava cu multe oua si zahar vanilat., dar fara penicilina si streptomicina ca ingrediente.
    dar penetrabilitatea la niv uterului a unui ab lasa si ea de dorit, asa ca mai bine fara...,
    si nu te nteleg de ce pipeta pentru evitarea popularii suplimentare cu germeni, atat timp cat tu faci "poluare"suplimentara prin insasi manopera de remediere a retentiei, nu cred ca o reintroducere a mainii puica face atat rau.

38. .
    Pui betadina pe manusa de la umar pana la palma si e ok. Daca nu iese placenta nu fortezi, tai cat iese la nivel vulvar, lasi pesariile intrauterin si revii dupa 48 de ore cu inca o tura. Resturile de placenta se elimina dupa 6-7 zile intregi,nemacerate. E valabil pentru pesariile cu bactericide. Antibioticele generale trebuie, mai ales daca apare reactia febrila, reduc riscul de metrite grave, parametrite, salpingite, ovarite sau peritonite. Cat despre corasla, pofta-n cui! mananca data viitoare!
    Tatal lor i-a placut /a multumit.

40. .
    metilergometrin maleat 1 fiola X 5mm i.m. in prima ora postpartum, la toate vacile. retentia placentara tinde sa scada la 1-3% din totalul vacilor fatate. experineta de 30 de ani in vaci de lapte.
    Tatal lor i-a placut /a multumit.

42. .
    Uite un sfat care merita urmat. Promit sa-l incerc si sa revin cu informatii.

44. .
    Citat Publicat initial de liviuvex View Post
    Retentia placentara este o problema mai ales in ferme, si o spun din proprie experienta. Care ar fi masurile de luat:
    1) verificare in antecedenta a existentei unor boli care ar putea interfera cu retentia( ex endometritele, chiar si rinotraheita infectioasa bovina)
    2) respectarea etapelor fatarii. La inceput eram tentat sa ajut vaca parturienta sa desavarseasca actul parturitiei cat mai rapid. Ei se pare ca prin contractia miometrala, presa abdominala, in fine toate eforturile de fatare cat si eliminarile masive de ocitocina, duc la efecte bune asupra invelitorilor fetale. Idea ar fi sa ajutam vaca sa fete numai cand este necesar( volum fetal in exces, insuficienta fortelor de fatare, etc)

Ca tratamente postpartum:

Cei de la Intervet au recomandat administrarea de PG2alfa in doze uzuale timp de 4-5-6 zile

Chiar si o doza unica de 2,5ml PG2alfa are efect destul de bun.

Cele doua metode au fost testate...efectul a fost similar ca si in cazul unei singure doze.

Metoda americana..interesanta dar laborioasa. Se face un amestec de 500ml ser fiziologic, 7-12g oxitetraciclina, amestec care se introduce cu un furtun intre placenta, invelitori si peretele uterin. Metoda este folosita cu succes.

Cea mai uzuala este desigur ocitocina, in doze uzuale

Intre retentie si acidoza ruminala se pare ca exista o mare legatura..deci merita vazuta eventuala legatura.
    met americana este de fapt o met promovata de clinica de obstetrica FMV BUC ( DR BARTOIU SI DIACONESCU ) dar la care se mai adauga si alcool etilic conc 90% cam 15-20 ml .O RECOMAND PT CA ESTE VERIFICATA MET .IN PARALEL pgf2alfa 2 ml/zi

46. .
    In diverse discutii cu medici in varsta....observ ca acestia sunt absolut contrariati de ideea ca e preferabil sa remediezi o retentie placentara altfel decat cu mana.
    Sincer sa fiu, de amorul artei, mai scot si eu uneori placenta cu mana.

48. .
+ Raspundeti subiectului

Tagurile acestui subiect

Reguli de postare