+ Raspundeti subiectului
1 la 12 din 12 m.

vaci de lapte in perioada de intarcare

Discutia: vaci de lapte in perioada de intarcare din forumul Vaci (Forumul veterinarilor Vetforum.ro ): vreau sa stiu si eu ce pot face unor vaci care atunci cind ajung la intarcare au simptomatologia unei ...

 1. #1

  vaci de lapte in perioada de intarcare  vreau sa stiu si eu ce pot face unor vaci care atunci cind ajung la intarcare au simptomatologia unei caderi de calciu, cad jos si nu isi m-ai revin.

 2. .
 3. #2

  Adica perioada de repaos mamar

  Hipocalcemia poate apare si cu 2 saptamani inainte de fatare.
  De obicei taranul roman " mare specialist" intarca vaca si cu o saptamana inainte.
  Perioada de repaos mamar este de 2 luni sau 1,5 luni in functie de varsta ,productie de lapte si starea de intretinere.
  Daca vacile de care voebesti tu au aceste manifestari cu una doua saptamani inainte de fatare este posibil sa fie hipocalcemie.
  Tratamentul preventiv este cel mai bun:
  Se intarca vaca cu cel putin 40 de zile inainte de fatare .
  Cu 2 luni inainte se administreaza calciu furajer in mancare iar cu doua sapt. inainte de fatare se opreste administrarea de calciu pentru a forta organismul mai exact paratiroida sa fuctioneze si sa produca parathormonul pentru o buna reglare la nivelul produceri de calci sau mai bine zis al sitetizariilui corecte.
  Atentie daca acestea se intampla Iarna si vacile mananca apa paie si cocenieste explicabil . Mai vorbim
  Succes

 4. .
 5. #3
  vacile provin dintr-o ferma , sunt intarcate la timp in luna 7 de gestatie. nu este o cadere de calciu, dar are o simptomatologie asemananatoare . nu este acidoza pentru ca nu a raspuns la tratament si nici cetoza tot din aceeasi cauza.

 6. .
 7. #4
  si asa ramin pina la fatare? Incearca totusi sa le faci o calcemie.Si da-ne mai multe amanunte=ce procent din ele,cit lapte pe zi in plina lactatie,cu ce sunt hranite.....

 8. .
 9. #5
  nu ramin asa pina la fatare . dupa o perioada mor. tratamentul la acest caz a fost atit cu antibiotice, antiinflamatoare , vitaminizare , rehidrATANTE, GLUCOZA , DAR FARA rezultat.
  va spun miine ce a avut la necropsie

 10. .
 11. #6
  asteptam cu interes :wink:

 12. .
 13. #7
  am gasit leziuni de bronhopneumonie , ficat normal , ulceratii la nivelul mucoasei stomacului, intestinele subtiri puternic hiperemiate.
  in rest nimic.
  poate fi intoxicatie cu substante?????

 14. .
 15. #8
  O analiza de laborator pe continutul tubului digestiv ,eventual urina si singe?

 16. .
 17. #9

  un diagnostic prezumtiv

  Se pare ca stresul de intarcare al vacilor le pune la mare incercare. Oare ce germen biofit sta la panda cand apare orice stress- Escherichia coli.
  Am inclinat initial sa cred ca este Boala mucoaselor- Rinotraheita infectioasa-ceea ce ar fi un dezastru.

  Eu cred ca este E. Coli.

  Si eu am avut episoade determinate de E. coli-de exemplu la vaci aveam mamita colibacilara( lapte cu aspect hemoragic) iar la vitei diarei rebele si forme septicemice, cu mortalitate ridicata.

  Poti face diferite corelatii intre infectii la diferite grupe de varste, astfel sa vezi daca nu cumva ai un germen comun pe una sau mai multe afectiuni cu aceeasi etiologie.

  Pt. infectia care o ai la vacile la intarcare poti face un tratament profilactic si o trecere progresiva la intarcare, adica nu le treci brusc pe paie.

  Ar mai putea fi si un toxic. Dac ne gandim ca o vaca pusa in fata alegerii intre paie si fan va alege fanul, si mai ales ca in grajd avcile nu prea vin in contact cu paiele, deoarece patul de odihna este de obicei un pres de cauciuc, se poate suspiciona un insecticid organofosforic folosit in agricultura( ar fi important de stiut sursa paielor si daca au fost tratate cerealele) Oricum ar trebui sa apara asociat semnele intoxicatiei cu organofosforice. Arsurile de la nivelul mucoaselor sunt normale in cazul acesta.
  In acest caz-schimbarea paielor este masura de luat

 18. .
 19. #10
  Bine ai venit Liviuvex printre noi si multumim pentru raspunsurile profesioniste si atitudinea ta. Ne bucuram ca ai ajuns aici.
  Admin vetforum.ro

 20. .
 21. #11

  vaca

  vaca mi se pare cel mai curat animal

 22. .
 23. #12

  Lightbulb

  eu as face floron

 24. .
+ Raspundeti subiectului

Subiecte similare

 1. vaci in perioada de intarcare
  De petrica in forumul Vaci
  Raspunsuri: 1
  Ultimul mesaj: 22-03-10, 19:29

Tagurile acestui subiect

Reguli de postare