Cred ca asta-i valabil si pentru oameni, bine... nu sa ne manance viermii! :lol: :lol:
Discutia: antibiotice din forumul Tratamente (Forumul veterinarilor Vetforum.ro ): Hai sa va povestesc doua cazuri asemanatoare. La cabinetul unde lucram a venit intr-o zi un catel cu o ...
Hai sa va povestesc doua cazuri asemanatoare. La cabinetul unde lucram a venit intr-o zi un catel cu o plaga in zona ingvinala, mai precis o gaura in piele de vreo 3 cm diametru. Cainele a fost toaletat si dezinfectat local si apoi da-i cu antibiotice 5 zile si cu germostop la greu in fiecare zi. Din cauza flexibilitatii zonei si imposibilitatii de a fixa acolo un pansament rana s-a inchis abia in 3 saptamani.
Un alt caine, tomberonez, pe care l-am observat jucandu-se printre niste garaje, avea o plaga identica, tot de 2-3 cm, tot ingvinal. In plaga acestuia am observat 2 larve mici, care incepusera sa consume tesuturile moarte din plaga si sa o dezinfecteze. Am decis sa nu il tratez deloc si sa vad ce se intampla. A doua zi plaga era perfect curata, neinflamata, cu marginile perfect regulate si nu sangera. Nici urma de febra. Dupa inca 2 zile larvele disparusera si plaga incepuse sa se inchida de la interior spre exterior. Dupa o saptamana plaga se inchisese complet fara nici un tratament.
Concluzia : organismele au o capacitate uimitoare de refacere , de autovindecare, si de combatere, iar administrarea antibioticelor in mod repetat, in cantitate mare sau fara folos duce la lenevirea sistemului imunitar si la formarea unui material genetic slab si bolnavicios pentru viitoarele generatii.
Cred ca asta-i valabil si pentru oameni, bine... nu sa ne manance viermii! :lol: :lol:
Metoda cu larve se foloseste in unele spitale umane. Dar larvele sunt crescute in mediu steril.
Se pare ca a functionat si nesteril![]()
a fost dat un caz si la tv,cu un tip caruia viermii i-au protejat timpanul,consumand doar tesutul necrozat :roll:
Interesant caz, dar nu cred ca cineva cu o doza cel putin modesta de responsabilitate fata de animalul sau mult iubit si de multe ori considerat ca fiin un membru al familiei, si-l va lasa fara sa apeleze la un tratament.
Si nici medici prea multi nu sunt care sa zica proprietarilor: "Lasa`l ca peste 2 zile o sa faca niste viermi acolo si o sa il vindece". De altfel nici nu prea poti sa risti un astfel de "tratament" pe un caine, decat daca e al nimanui.