+ Raspundeti subiectului
1 la 7 din 7 m.

ADN Mitocondrial mutant

Discutia: ADN Mitocondrial mutant din forumul Genetica (Forumul veterinarilor Vetforum.ro ): bine v`am gasit ..ma bucur ca am aflat despre acest forum ... sunt si eu studenta in anul II ...

ADN Mitocondrial mutant

bine v`am gasit ..ma bucur ca am aflat despre acest forum ... sunt si eu studenta in anul II la M.V. .... si am o mica nelamurire ... daca ma veti putea ajuta as fi foarte recunoscatoare .... mai exact cu niste date despre ADN`ul mitocondrial mutant ... Va multumesc!....O zi buna.

2. .
    Bine ai venit pe forum.
    Am mutat subiectul tau in forumul de genetica nou creat. La anunturi se publica doar vanzari cumparari, angajari ... Toate cele bune.

4. .

ms

mersi ..chiar nu stiam unde sa pun acest mesaj.... take care!!!

6. .
    Daca mai sunt si alte subiecte care nu au un forum creat poti sa propui.
    Ups eu ca nu m-am gandit la genetica. Hai sa nu fim offtopici.

8. .
    :arrow: ADN Mitocondrial

ADN-ul mitocondrial este materialul genetic al mitocondriilor, organitele celulare responsabile de generarea energiei necesare celulei.Acesta este similar Adn-ului bacterian, este o molecula bicatenara circulara, inchisa,fara extremitati.

Caracteristica importanta a acestuia e faptul ca nu se recombina .Singurele modificari ce pot avea loc in ADN-ul mitocondrial se rezuma exclusiv la mutatii transmise pe parcursul generatiilor dar si in cadrul unei singure generatii.

Cand un spermatozoid fecundeaza un ovul se desprinde de coada sa si de tot materialul celular cu exceptia nucleului ce contine toata informatia ereditara(Adn-ul nuclear).Aceasta inseamna ca desprinzandu-se de restul materialului celular renunta si la mitocondrii.Singurul ADN mitocondrial care intervine este cel continut de ovul.De aici tragem concluzia ca informatia genetica ereditara mitocondriala se transmite generatiilor doar pe cale materna.Astfel s-a elaborat teoria existentei primordiale a unui ADN mitocondrial numit Eva mitocondrial

Calculele statistice au aratat ca la mamifere la fiecare 10.000 de ani aproximativ are loc o mutatie la una din bazele acestuia (acest fapt nu este cu totul sigur).Astfel diferenta intre o femeie din punct de vedere al materialului genetic mitocondrial care a trait acum 40.000 de ani si un descendent direct pe cale materna ce traieste actual ar fi de aproximativ 4 baze mutante.

Recent cercetarile au fost concentrate asupra mitocondriilor si implicatiilor acestora în cancerogeneza, datorita demonstrarii rolului lor în apoptoza(apoptosis=caderea frunzelor;fenomen natural de moarte “la comanda” atunci cand celula si-a realizat functia) si alte aspecte ale biologiei tumorale.

Genomul mitocondrial este în mod particular sensibil la mutatii, deoarece înalta concentratie a speciilor de oxigen reactiv (radicali liberi) generata în aceste organite (centrale energetice celulare) este raspunzatoare de eficacitatea scazuta a repararii ADN-ului.
    Disfunctia mitocondriala este una dintre cele mai profunde caracteristici ale tuturor celulelor maligne.

Mutatiile ADN-ului mitocondrial (punctuale, deletii si duplicatii) au fost detectate într-o serie de cancere: tiroidian, ovarian, rinichi, glandele salivare, ficat, gastric, plamân, creier, colon, vezica, gât, sân si leucemie.
    Datorita naturii clonale a celulelor canceroase, tumorile contin integral mutante homoplasmice cu ADN – mitocondrial. Incidenta ADN-mitocondrial mutant în celulele canceroase este extrem de ridicata fata de incidenta ADN-ului nuclear mutant. Acestea sugereaza faptul ca ADN-ul mitocondrial poate fi un interesant biomarker pentru detectarea multor cancere.

Având în vedere rolul mitocondriei în:
     metabolismul ATP
     reglarea apoptozei
    Mutatiile ADN-ului mitocondrial afecteaza capacitatile energetice ale celulei, sporind stresul oxidativ si distrugerile provocate ADN-ului nuclear.

ADN-ul mitocondrial este capabil de a suferi mutatii ,dupa cum vedem,survenite pe parcursul mai multor generatii avand o cauzalitate naturala dar si mutatii survenite in mod patologic cu efecte asupra integritatii celulare si implicit organismului.

sursa:
    http://es.wikipedia.org
    http://www.stiintasitehnica.ro/

10. .
    ms pt informatii ...

12. .

14. .
+ Raspundeti subiectului

Tagurile acestui subiect

Reguli de postare